Gusle sa kozom (Njegoš, spomenik “zub”)

Motivi

Koza

Divlje koze su životinje planinskih staništa. Vrlo su okretne i izdržljive. Sposobne su da se penju na gole stijene i da opstanu na oskudnoj vegetaciji. Čula su im veoma dobro razvijena. Svrstavaju se u mudre i pametne životinje. Utvrđeno je da su koze bile među prvim životinjama koje je čovjek pripitomio. Motiv koze na guslama simbol je pastirskog načina života.

Petar II Petrović Njegoš

Petar II Petrović Njegoš (1813-1851), za života poznat kao vladika Rade (po rođenju Rade Tomov Petrović) je bio crnogorski pjesnik, episkop i vladar. Njegova djela svrstavaju se u red najznačajnijih djela crnogorske književnosti. Obrazovao se u nekoliko manastira i postao duhovni i politički vođa zemlje poslije smrti svog strica Petra I. Njegoševo najpoznatije djelo je „Gorski vijenac“.

Spomenik junacima Mojkovačke bitke

Spomenik junacima Mojkovačke bitke u Mojkovcu podignut je 1966. godine u čast obilježavanja 50 godina Mojkovačke bitke i predstavlja monumentalno umjetničko ostvarenje vajara Draga Đurovića i arhitekte Mirka Đukića. Na Božić 1916. godine, crnogorska vojska je uz ogromne žrtve, pobijedila jaču i višestruko nadmoćniju austrougarsku vojsku. Mojkovački junaci postali su simbol stradanja i herojstva.

Izdvajamo

slika
Gusle sa orlom (Njegoš, Vuk Karadžić, kapela na Lovćenu) #113

/

Cijena: 1343.1 € Detalji
PDV uračunat u cijenu
slika
Gusle sa orlom (Njegoš, Filip Višnjić, kapela) #104

Autor Radomir M.

Cijena: 605 € Detalji
PDV uračunat u cijenu
slika
Gusle sa divokozom (Njegoš, kapela na Lovćenu) #110

/

Cijena: 919.6 € Detalji
PDV uračunat u cijenu
slika
Duborez manastira Ostrog #117

/

Cijena: 242 € Detalji
PDV uračunat u cijenu