Gusle sa orlom (Njegoš, Filip Višnjić, kapela)

Motivi

Orao

Orlovi se razlikuju od drugih ptica grabljivica po svojoj veličini, snažnijom građom i težom glavom i kljunom. Imaju i izrazito dobar vid koji im omogućava da ugledaju potencijalni plijen iz daljine. Orao vlada nebeskim visinama i jedini je koji može da osvoji sve. Nalazi se na grbovima mnogih država kao simbol moći i snage. Na guslama simbolizuje slobodu.

Petar II Petrović Njegoš

Petar II Petrović Njegoš (1813-1851), za života poznat kao vladika Rade (po rođenju Rade Tomov Petrović) je bio crnogorski pjesnik, episkop i vladar. Njegova djela svrstavaju se u red najznačajnijih djela crnogorske književnosti. Obrazovao se u nekoliko manastira i postao duhovni i politički vođa zemlje poslije smrti svog strica Petra I. Njegoševo najpoznatije djelo je „Gorski vijenac“.

Filip Višnjić

Filip Višnjić (1767-1834), jedan od najpoznatijih srpskih guslara i narodnih pjesnika. Kao dijete oslijepio je od velikih boginja, pa je kao slijepac naučio da svira i pjeva uz gusle. Pjevao je najprije tuđe pjesme, a kasnije je ispjevao 13 originalnih i istorijski veoma tačnih pjesama, koje je objavio Vuk Stefanović Karadžić. Zbog svojih pjesama prozvan je srpskim Homerom.

Kapela na Lovćenu

Crkvu-kapelu posvećenu Svetom Petru Cetinjskom, po svojoj zamisli, podigao je Petar II Petrović Njegoš, 1845. godine, sa željom da u njoj bude sahranjen. Njegoševa zavjetna crkva se nalazila na Jezerskom vrhu, na Lovćenu. Tokom dva Svjetska rata rušena je i obnavljana a konačno rušenje kapele obavljeno je 1972. godine, da bi se oslobodio prostor za podizanje mauzoleja.

Izdvajamo

slika
Gusle sa Ikonama (Sv. Đorđe, Sv. Jovan, drvo šljiva) #107

Na prednjoj strani je slika Sv. Jovana Krstitelja. Na kalici se nalazi manastir Ostrog.

Cijena: 677.6 € Detalji
PDV uračunat u cijenu
slika
Gusle sa divokozom (Njegoš, kapela na Lovćenu) #110

/

Cijena: 919.6 € Detalji
PDV uračunat u cijenu
slika
Duborez manastira Ostrog #118

/

Cijena: 242 € Detalji
PDV uračunat u cijenu
slika
Duborez manastira Ostrog #117

/

Cijena: 242 € Detalji
PDV uračunat u cijenu